Domácí péče o ruce a nehty

Dnes se budeme věnovat tématu správné péče o ruce a nehty, neboť ruce, jak víme, jsou vizitkou každé ženy. Naše ruce si zaslouží péči té nejvyšší kvality, dopřejme jim proto péči alespoň jedenkrát týdně.

Pečuji o sebe tedy relaxuji

Manikúra a péče není povinnost, ale radost a příjemná relaxace. Dopřejte si čas, který patří pouze vám!

Nehet

Tvrdá ploška na konci každého prstu – je tvořen keratinem – bílkovinou, která je obsažená ještě v kostech a vlasech. Na rukou nehet odrůstá z nehtového lůžka ke špičce přibližně za 6 měsíců, u nehtů na nohou je doba odrostu přibližně dvakrát delší. Jakákoliv změna na jejich vzhledu a stavu se proto nemůže projevit dříve než za tři měsíce.

Správná strava

Zahrňte do vašeho jídelníčku čerstvé, zdravé potraviny, které jsou bohaté na minerály a vitamíny a vaše tělo se vám odmění také v podobě zdravých a krásných nehtů. Raději volte přirozenou stravu než uměle vyrobené vitamíny, ty sice výživové látky obsahují také, ale tělo je neumí zpracovat tak dobře, jako když je přijímáme v původní přírodní formě.
Pokud zvýšíte konzumaci ovoce a zeleniny na 5 nebo více dávek denně, zlepšíte nejen zdraví svých nehtů, ale snížíte i riziko chronických a nebezpečných chorob, jako jsou onemocnění srdce a rakovina.

Pokud zvýšíte konzumaci ovoce a zeleniny na 5 nebo více dávek denně, zlepšíte nejen zdraví svých nehtů, ale snížíte i riziko chronických a nebezpečných chorob.

 

A nyní se podívejme na nejčastější neduhy nehtů:

Lámavost nehtů

Pokud se vaše nehty často lámou a jsou křehčí chybí vám vitamín A,D,B7 a zinek.
Vitamín A se vyskytuje v rybách, vaječném žloutku, mléce, špenátu, brokolici a v červené a žluté zelenině.
Vitamin D (kalciferol) podporuje vstřebávání vápníku, čí předchází suchým, křehkým nehtům. Vitamin D se do těla dostává ze slunečních paprsků, z rybích olejů a mléka.
Vitamín B7 (biotin) podporuje růst nehtových buněk. Najdeme jej v pivních kvasnicích, brokolici, sýrech, ořeších nebo v celozrnných obilovinách.
Nejvíce Zinku obsahují játra, tmavé maso, mléko,mořští živočichové, nebo fazole a ořechy.

Časté záděry

Časté záděry prozrazují, že máte nedostatek kyseliny listové.
Kyselina listová se nejvíce nachází, jak už její název napovídá, v listové zelenině. Můžeme ji ale najít i v jiné zelenině, převážně v té zelené. Dále například v avokádu, pistáciích či olivovém oleji.

Třepení nehtů

Třepení signalizuje nedostatek hořčíku, který můžeme do těla zpět dostat například z tmavé čokolády, banánů nebo z ořechů.

Změna barvy nehtů

Křehké a rýhované plošky jsou znakem nedostatku železa, bílé skvrny upozorňují na nedostatek bílkovin.

Správná výživa je pro naše tělo důležitá, ale nezapomínejte i na pravidelný a dostatečný příjem tekutin!

 

 

Ochrana a regenerace nehtů

Je spousta nepříznivých vlivů, které našim nehtům neprospívají, uveďme si jich jen pár: saponáty, různé druhy mýdel či mráz. V zimě je potřeba o nehty pečovat dvojnásob, rukavice v zimě plní důležitou funkci ochrany, dozvědět se více můžete tady Zimní péče o ruce. (aktivní odkaz na nehtík blog)
Jak by tedy měla vypadat správná ochrana nehtů? Jednoduché pravidlo, přes den používejte krémy, které nejsou moc mastné a rychle se vstřebávají. Večer naopak ruce i nehty pořádně promastěte, můžete použít tzv. másla na ruce nebo olej. Vhodným je olivový, mandlový nebo kokosový, který nejen vyživí, ale také krásně provoní. Vmasírujte jej do nehtového lůžka a nechejte vstřebat.
Je důležité, nechávat nehty jednou za čas odpočívat a dýchat. Aspoň jednou za měsíc na pár dní nehty nelakujte. Můžete použít speciální kúry určené k regeneraci nehtů např. tento Regenerátor.

Přes den používejte krémy, které nejsou moc mastné a rychle se vstřebávají.

 

 

Příprava nehtů před lakováním

1) Peeling - peelingem dobře promasírujte ruce a nevynechejte ani nehty.

2) Odstranění starého laku – pro odstranění laku používejte odlakovače převážně bez acetonu.

3) Zatlačení nehtové kůžičky – nejdříve na kůžičku naneste změkčovač nehtové kůžičky a poté zatlačte pomerančovým dřívkem či zatlačovačem nehtové kůžičky Tento postup je vhodnější než nehtovou kůžičku stříhat.

4) Úprava tvaru nehtů- tady opět doporučujeme pilovat než stříhat. Na přírodní nehty vybírejte pilník s menší hrubostí, tedy ty s vyšším číslem 180/180 nebo 240/240. Pilujte vždy jedním směrem, aby se nehty zbytečně netřepily.

Lakování nehtů

Aby lak vydržel co nejdéle je vhodné nejdříve nehet důkladně očistit a odmastit. Pod barevný lak použijte tzv podlak. (Existují i podlaky, které obsahují vitamíny či kalcium)
Lakujte od středu a pokračujte k okrajům. Je lepší, aby jednotlivé vrstvy laku byly tenší, silnější vrstvy déle schnou a začínají se rychleji odlupovat.

 

TIP od nás

Pokud patříte k těm, kterým klasický lak nevydrží dlouho, odlupuje se a vy tak musíte často lakovat, odlakovat a tak stále dokola, doporučujeme vyzkoušet Rocklac. Aplikace Rocklacu je snadná a rychlá, vydrží na nehtech déle a zároveň jsou tyto laky šetrnější než klasická modeláž nehtů. Vytvořit si krásné nehty pomocí Rocklacu zvládnete sama z pohodlí vašeho domova.